Tipsarn

Känns som jag sett/hört/läst så mycket bra på sista tiden, så tänkte härmed skapa en tipslista på grejer jag tyckt levererat!
 
Filmer/serier
 
Dröm vidare
 
En film av coola Rojda Sekersöz om en tjej och hennes vänner, familj och livssituation i en förort till Stockholm. Jag älskar att det är brudar som får vara coola och hårda i den här filmen och att det aldrig under hela filmens gång ifrågasätts. Mirja släpps i filmens början precis ut från fängelset och ska försöka anpassa sig till verkligheten igen. Hennes vänner planerar en stöt på en lokal smyckesbutik men Mirja vill fokusera på jobbet och sin mamma och syster. Detta leder såklart till olika krockar, problem och missöden. Så intressant och välgjord film! Se!
 
 
Room
 
En amerikans/irländsk film (lite osäker) från 2015 om en mamma och hennes femåriga son som sen sju år tillbaka är inlåsta i ett skjul. Förövaren som låst in kvinnan (som hon alltså fått sin son med) besöker henne varje kväll, våldtar henne och förser dem med vissa förnödenheter i all sin torftighet. Tillslut lyckas pojken fly från skjulet och hämta hjälp, varpå mamman och pojken blir fria. Något som var extra intressant med den här filmen var att man fick se så mycket om vad som hände efter själva "skjulet-tiden", hur pojken försökte anpassa sig till allt (dvs nya människor, mammas föräldrar, hus, träd, grejer) och hur mamman hanterade att helt plötsligt ha tillgång till allt igen. Se den också!
 
Brain on fire
 
En film från 2016 om en tjej, spelad av Chloë Grace Moretx (gillar henne!) som bor och jobbar i New York på en stor tidning. Plötsligt börjar hon må dåligt och uppträder konstigt, skriker rakt ut och börjar se syner. Hon hamnar på sjukhus och blir helt borta, ingen förstår vad hon lider av. Den här var så himla intressant, dels för att man kunde på något sätt sätta sig in i hennes situation, paniken i att inte kunna prestera och vara som vanligt, men också den här "jakten" på svaret till hennes sympton.
 
Ung och lovande
 
En norsk serie, som finns på svtplay, som jag tycker om så himla mycket. Känns dumt att likna din vid Skam bara för att den är norsk, men på något vis liknar den ändå den, fast för oss i 25-års åldern. Den handlar om tre brudar i Oslo som kämpar för att nå sina mål, träffar killar, festar och misslyckas. Så himla bra!!
 
Poddar
 
Hungriga hjärtan
 
Åh, min favoritpodd. Verkliga personer som berättar om sina självupplevda tankar/händelser/situationer kring kärlekar i livet. Älskar ju kärleksrelationer och historier. Lyssnade på en igår om en kvinna som träffade sin kärlek i samband med att hon fick sitt cancerbesked. Ja, jag vill typ inte berätta mer men så himla hjärtskärande och fint.
 
P3 dokumentär - Vansinnesdådet i Bollnäs
 
Så himla intressant P3 dokumentär om ett mord i Bollnäs sommaren 2000. En psykiskt sjuk 21-årig kille springer och hugger ner en flicka och dränker hennes syster. Förutom det sjuka intresse jag och många andra har gällande mord tycker jag att denna dokumentär är intressant i avseende Sveriges psykvård och socialpolitiska åtgärder för att försöka förbättra den. Lyssna!
 
Kropp och själ i P1
 
En annan favoritpodd om smått filosofiska funderingar kring livet, kroppen och själen. Idag lyssnade jag på strävan efter lycka mening i livet. En dansk professor i psykologi berättade att vi hela tiden ska söka mening och nytta i allt vi gör, såsom att vi förespråkar att barn är ute och leker på rasten för att det är viktigt att röra på sig, men att bara själva leken i sig faktiskt bara kan få oss att må bra. 
 
Kultur | |
Upp