Gotland 3.0

Så, vi åker till Gotland fast man kanske egentligen inte borde. En kall havsluft flyter över ön. Vi går direkt till stora torget, sätter oss där det är som soligast och beställer varsinn öl och lite oliver. Ett djupt andetag och Stockholmsstress blandar sig med gotländska å restaurangbord å måsar å allakänneralla å lugn å trygghet. Det är tredje året vi åker hit nu, en tradition. Vi köper mer bubbel å bubbel och pratar om barnuppfostran. Vi tänker lika.


Huset vi hyrt är litet och välstädat. Där dumpar vi av alla väskor och somnar en stund. Solen har precis precis börjat gå ner. Vi går in till gamla stan igen och ända ned till hamnen där vi köper med oss mat. Följer strandkanten tills ringmuren dyker upp. Där sätter vi oss och öppnar vår flaska bubbel. Ungdomar svärmar kring den här platsen. Gulligt med tuffa kids med rätta kläder (stockholmaren i mig imponeras av hur modet kan färdas även hit till denna, enligt tappade mig, avlägsna ö) som pratar gotländska. Vi dricker upp och känner oss i förhållande till de unga som gamla 30-plussare (ja Anton faller ju in i den kategorin i alla fall) och går hemåt igen. Somnar gott med öppet fönster.


En ny dag gryr och vi promenerar ned till hamnen igen. Där väntar vår hyrda Toyota avensis, en skruttig sak men som uppfyller våra önskemål. Vi styr kosan söderut och hamnar i Tofta strand. Jag tänker mig att många fyllekajor befunnit sig här genom åren. Anton tippar på familjer företrädesvis. När vi går därifrån ser vi hur en bar med tillhörande pool restaureras och jag får vatten på min kvarn.


Vi fortsätter söderut, stannar till i Hemse och kollar in några mediokra loppisar. Fortsätter vidare och hamnar i Brugsvik, åker förbi Så mycket bättre och lägger oss en stund i solen på bryggan i hamnen. Vila. Knappt en käft där, två svanar som chillar i vattenbrynet. Vi åker vidare.

Vi följer östkustremsan norrut igen, lyssnar på Avant gardet och skriksjunger med i höjd med rapsfält och kalksten. Svänger av vid Ljugarn och tar en fika. Dagens sista stopp blir vid stranden där jag och min familj spenderade flera somrar tillsammans, Sjaustru. Här hade vi arbetarklassemester å ingen var väl lyckligare än vi. Det var väldigt fint.

Efter lite vila och tillpiffning promenerar vi ner till stan igen där vi bokat bord på Visbys skaldjursrestaurang. Skål i champagne och skål för att Anton fyllt 30!


Efter pangmiddagen vinglar vi vidare till Surfers och dricker som om det inte finns någon morgondag. Anton å jag!

Lördagen läser å läser å äter å vilar å dricker vi. Promenerar en sväng. Ser på film och beställer takeaway. När morgonbåten går dagen efter är vår semester slut och Gotland blott en påhittad dröm.


Resor | | Kommentera |
Upp